Vedklyv

Numera kan man köpa så kallade vedklyvar på en mängd olika ställen, vilket gör att dessa maskiner kanske känns lockande även för den som förr inte var särskilt intresserad av vedklyvar. Dock är det inte alls som känner sig säkra på att en vedklyv faktiskt är ett vettigt och nödvändigt köp, så hur ska man egentligen kunna avgöra detta för egen del? Här kommer några tips:

Vedklyv

Försök uppskatta hur mycket ved du använder per år

Detta är nämligen en av de viktigaste faktorerna för att kunna avgöra om du behöver en vedklyv eller inte. Ju mindre mängder ved det går åt för dig varje år, desto mindre behov har du nämligen förmodligen av en vedklyv, men ju mer ved du brukar regelbundet, t.ex. för att värma hemmet, desto större nytta kan du tänkas ha av vedklyven.

Försök uppskatta hur mycket tid du lägger på att hugga och klyva ved varje år

Beroende på hur mycket tid du behöver lägga på detta, för att få till all ved du behöver, kan ditt behov av en vettig vedklyv också vara olika stort. Klarar du av att få ordning på all ved som behövs för hushållets konsumtion på en dag, har du förmodligen inte jättemycket tid att spara på att skaffa en vedklyv, men är det så att du regelbundet lägger ned väldigt mycket tid på detta, är en vedklyv en mer vettig investering, då den kommer att minimera tiden du behöver lägga ned på vedklyvning, då den gör jobbet snabbare än vad du klarar av att göra manuellt.

Sätt en budget

Om det är så att du endast har en mindre budget för inköpet av en vedklyv kan det nämligen vara svårt att ha råd med en bra variant,, då dessa i regel är dyrare än de billigare och sämre varianterna. Den som endast har råd med en sämre vedklyv gör dock ibland klokast i att avstå från köpet, alternativt hyra en vedklyv istället, så stora kan nämligen skillnaderna vara!